Mannskapslister som døråpner til digitalisering

By 23/10/2017Nyheter, Tjenester

Mannskapslister som døråpner til digitalisering

På Bygg Reis Deg 2017 var Proplan en av de få totalleverandørene av administrative IT-systemer og regnskapstjenester til byggenæringen. Nyheten «Mannskapsliste på mobil» er kun en del av totalkonseptet som Proplan tilbyr, men for mange er det inngangsporten til effektivisering av alle administrative prosesser.

Proplan stilte opp under temaet «Den digitale byggeplass». Selskapet ønsker å spare bygg- og anleggsbransjen for administrative kostnader, gi bedre tilgang på økonomi- og regnskapskompetanse, styrke kvalitetsarbeidet og redusere tilhørende risiko for kostbare feil.

Hele verdikjeden

– Pålegget om mannskapslisteløsning kan faktisk bli noe positivt for mange bedrifter innen bygg og anlegg, selv om det kan oppfattes som «enda et krav», sier adm. dir. Odd Ingve Garpestad, som selv sto på standen for å møte nye og gamle kunder under messen.

– Når bedriftene skal kartlegge markedet for å finne beste løsning, blir de stilt overfor problemstillingen om de skal skaffe seg nok et frittstående system eller tenke digitalisering i hele verdikjeden. Slik blir kravet en pådriver for den digitale byggeplassen.

Fra 1. juli 2017 ble kravet om mannskapsliste-løsninger innført. Interessen for Proplans løsning har vært stor. Ikke minst var løsningen beskrevet i messutgaven til bladet Byggeindustrien.

Les mer: Alt du må vite om elektroniske mannskapslister

– Ansvarlig entreprenør må alltid ha full kontroll over hvem som beveger seg ut og inn av en byggeplass. Kravet skal bidra til økt sikkerhet og motvirke svart arbeid. Vår løsning kan i tillegg skape veldig mye mer når dataene blir utnyttet videre, forklarer Øyvind Misund.

Han er Key Account Manager for markedsområdet bygg og anlegg i Proplan.

Innsjekking med app

Misund forklarer at både interne og eksterne på byggeplassen kan sjekke inn med app på smarttelefon. Innsjekkingen for interne kan bli brukt videre i bedriften til registrering av timer.

– Arbeidstid er den største kostnaden på byggeplasser. Like fullt er det helt vanlig at prosjektledere ikke får oversikt over påløpte timer før 5-6 uker senere. Med Proplan Time tilknyttet mannskapslisteløsningen så får de denne oversikten fortløpende og samtidig full mannskapskontroll på byggeplassen, sier han.

Les mer: Smertefri implementering av timesystem for Team Bygg AS.

Rundt på Bygg Reis Deg 2017 var også flere andre tilbydere av mannskapslisteløsninger. Misund forklarer at løsningene vanligvis kan overføre informasjon til andre systemer, men at dette ofte skjer ved overføring av filer og ikke via integrasjon.

Mannskapslisteløsningen som en del av Proplan Time kan imidlertid integreres direkte med for eksempel økonomisystemer fra Visma som Proplan er Platinum-partner for.

Integrasjon på ekte

– Ekte integrasjon, det er det som er saken, sier Misund med IT-entusiasme.

Integrasjon innebærer at informasjon automatisk blir tilgjengelig i andre systemer. For eksempel vil en registrert og godkjent time umiddelbart havne i prosjektregnskapet i Visma. Det skaper oversikt i tillegg til at timen også er klar for viderefakturering.

Garpestad skyter inn:

– Effektiviteten øker og feilkilder blir fjernet.

Proplan går med dette går rett i kjernen på behovet til bygg- og anleggsbransjen.

– Kundene ønsker ikke et system for én oppgave, et annet for noe annet eller et tredje for enda noe annet. De har behov for at alt henger sammen både internt og eksternt, inkludert med bank og leverandører. Mannskapsliste, time- og prosjekt, kvalitetssystem, økonomi, lønn og logistikk kommer integrert fra oss, sier Misund.

IT og regnskapsføring

– Vi kan med andre ord levere løsninger som ivaretar alle de administrative funksjonene i en bedrift i bygg- og anleggsbransjen, og faktisk gjøre hele regnskapet papirløs, legger Garpestad til.

Regnskapsbyrået Proplan Regnskap kan håndtere regnskap og lønn i praksis.

– Mannskapslisteløsningen som vi viste under messen kan være startpunktet for å utløse potensialet for effektivisering i bedriftene. De som ikke digitaliserer risikerer å bli hengende etter. Oppsiden er at bedriftene får bruke tid på det de egentlig skal og ikke på tidkrevende og plundrete administrasjon, avslutter Misund.


I bransjemagasinet Byggeindustriens messeutgave fikk mannskapsliste-nyheten fra Proplan en helside.

Med temaet «Den digitale byggeplass» presenterte Proplan seg som totalleverandør av IT-systemer og regnskapsføring under Bygg Reis Deg 2017. Fra venstre: Erik Tveitstøl, Odd Ingve Garpestad, Harald Indrebø, Svein Fagerland og Øyvind Misund.