Skyen gir deg konkurransefortrinn nå

By 10/04/2017Nyheter, Tips

Skyen gir deg konkurransefortrinn nå

Skyen gir deg konkurransefortrinn nå. Noen av dem er ekstra lette å høste. Start med EHF og automatisk remittering, foreslår Proplan.

– Skyen kan hjelpe bedrifter til å effektivisere, åpne nye markeder og gjøre ting på helt nye måter. I forhold til det sistnevnte hører vi ofte uttrykket ”disruptiv”. Vipps, Uber og Airbnb er eksempler på disruptiv innovasjon. Alle utfordrer gamlemåten å gjøre ting på, sier regionsdirektør Jostein Gjerde i Proplan. Han er lidenskapelig opptatt av hvordan ny teknologi kan hjelpe bedrifter i en stadig tøffere konkurransesituasjon.

Automatisering

– Automatisering og robotisering er noe vi hører i samme åndedrag som skytjenester. Roboter bygger biler, slakter dyr og kjører snart bilen din, sier han.

Men, det er ikke alle norske bedrifter forunt å sette roboter i gang med bilbygging eller kjøring, iallfall ikke sånn over natten. – Robotene overtar allerede mye av bokføringen. Det er et godt sted å starte, sier han.

Start med å effektivisere administrative prosesser

I tankene har han trebokstavsforkortelsen EHF som står for elektronisk handelsformat. EHF blir brukt til fakturabehandling, men kan også brukes til mye mer. Borte er konvolutten og e-posten. Fakturaen går rett til økonomisystemet til kunden som kan godkjenne og legge til betaling. En avtale med banken om OCR/KID og automatisk filoverføring sørger for betaling uten at du selv må innom nettbanken (automatisk remittering). Kunde- og leverandørreskontro blir oppdatert automatisk.

Les mer: Regnskapspapirene forsvinner med EHF.

– EHF og automatisk remittering er et veldig konkret eksempel på hvordan skyen har gitt oss nye tjenester og hvordan vi kan sakke akterut ved ikke å benytte oss av den. Dersom andre effektiviserer på denne måten og ikke vi, så vil andre rett og slett få et konkurransefortrinn gjennom være mer effektive enn oss, sier Gjerde.

Snart har du heller ikke noe valg når det kommer til EHF. – Myndighetene har lenge varslet at de vil kreve EHF-faktura fra alle leverandører og du kan raskt bli stilt overfor samme krav fra andre kunder.

Andre systemer kommer etter

Økonomisystemene er også underveis til skyen. Systemet Visma.net er kun tilgjengelig i skyen.

– Ingen nedlasting, installasjon, drift og backup av programvare og data. Alt skjer i skyen. Borte er behovet for egne servere og noen til å drifte dem.

– Utviklingen av skytjenester skjer dessuten i små, jevne bevegelser og ikke ved store oppdatering som vi er vant med. Vi kjenner dette fra Facebook hvor det plutselig er skjedd noe litt nytt. Veien til forbedring er kortere med skyen, sier han.

​Les også: Se på skytjenester først som sist

Dette skjer med EHF

En elektronisk faktura er en faktura i et strukturert dataformat som blir overført elektronisk fra selger til kjøper, og som kan importeres i kjøper sitt økonomisystem og behandles maskinelt. Slik fungerer det:

Du ønsker å sende en faktura til en bedrift. Ved hjelp av organisasjonsnummer sjekker systemet i ELMA-registeret om kunden kan motta EHF. I så fall går fakturaen rett fra ditt økonomisystem til kundens mottak. Alternativt går den per e-post. Ligger ingen e-post inne, går den per post uten at du må skrive ut selv eller lukke, frankere og sende en eneste konvolutt selv. Stykkprisen varierer med tjenestetype.

Legg igjen en kommentar