Alt om reiseregninger - dette må du vite
Reglene for dekning av reiseutgifter er kompliserte. Kravene skattemyndighetene setter til dokumentasjon og legitimasjon, er ikke alltid like enkle å etterleve.
Samtidig er konsekvensene av å gjøre feil store, med både beregning av arbeidsgiveravgift og straffeskatt som et mulig resultat.
Dekkede oppholds- eller reiseutgifter
Denne type utgifter kan dekkes på tre forskjellige måter. Disse variantene gir ulike utfordringer med hensyn til legitimering og dokumentasjon. I avsnittene under får du en innsikt i hvilke krav som gjelder for de to første alternativene.
1. Etter satser
Det vil si at arbeidsgiver gir en diettgodtgjørelse etter bestemte satser, og ikke etter faktiske utlegg.
2. Refusjon
Det vil si at arbeidsgiver refunderer de faktiske utgiftene (med kvittering).
3. Direktebetaling
Arbeidsgiver betaler utgiftene direkte.
Å dekke reiseutgifter etter satser: Utgiftsgodtgjørelser
Å dekke reiseutgifter etter satser vil si at arbeidsgiver gir en diettgodtgjørelse etter bestemte satser, og ikke etter faktiske utlegg. Diettgodtgjørelser er normalt fastsatt enten i statlige særavtaler, tariffavtaler eller individuelle avtaler mellom bedriften og de ansatte. De fleste bedrifter velger å bruke satsene i statlige særavtaler.
Velges denne måten å dekke utgifter på, stilles det krav til at arbeidstaker skriver en korrekt reiseregning.
Hva må være med på reiseregningen?
Kravene varierer avhengig av hvilken type godtgjørelse som kreves, men det er noen generelle opplysninger som skal være med på alle reiseregninger hvor det kreves godtgjørelser. Kravene er:
- navn og adresse på den ansatte
- dato for både avreise og hjemkomst for hver reise
- formålet med reisen
- hvilket eller hvilke arrangement arbeidstaker har deltatt på
- underskrift
I tillegg er det noen spesifikke opplysninger som må være med på reiseregningen avhengig av hvilken type utgift det kreves godtgjørelse for, for eksempel om det er diettgodtgjørelse for reiser med overnatting, uten overnatting, bilgodtgjørelse eller ulegitimert nattillegg.
Refusjon av faktiske reiseutgifter: Reise på regning
Ved refusjon må arbeidstaker levere originalbilaget (kvittering) til arbeidsgiver som grunnlag for utbetaling. Arbeidstaker får da refundert de faktiske utleggene sine, og ikke etter bestemte satser.
Du kan levere kvitteringen enten som papirkvittering eller elektronisk kvittering. Du kan også skanne kvitteringen og sende den på epost til arbeidsgiver. Kvitteringer som er fotografert med for eksempel mobiltelefon, godkjennes også som elektronisk kvittering.
Det stilles også krav til ytterligere opplysninger enn de som fremgår av kvitteringen. Når det refunderes reise- og oppholdsutgifter, skal følgende opplysninger angis:
- navn på arbeidstaker (gjelder utgiftene andre, skal deres navn også angis)
- formål
- hvilket eller hvilke arrangement arbeidstaker har deltatt på
Refusjon av reiseutgifter hvor det ikke foreligger bilag
Ved refusjon av utgifter til reise med offentlig kommunikasjon og nødvendige småutgifter, er det åpnet for å få refundert utgifter uten at bilaget leveres til arbeidsgiver. Utgiftene må imidlertid spesifiseres enkeltvis på reiseregningen. Eksempler på småutgifter kan være
- bompassering
- parkometer
- tunnelavgift
Synes du også at dette høres litt komplisert ut?
Med lønnssystemet Payroll og utleggsfunksjonen Expense får du reiseregninger gjort enkelt. Alle satser, krav, lover og regler ligger inne i systemet. Alt du trenger å gjøre er å registrere et minimum av informasjon, så fikser systemet resten for deg. Som sparer deg for masse tid og penger!