Lesetid: 5 minutter

Pandemien har sendt entreprenører, bygg og anlegg inn i en tvangsdigitalisering. Det kan være bra – hvis du gjør det riktig.

– Jeg har en T-skjorte hvor det så fint står «Organisasjoner endrer seg ikke. Mennesker gjør – eller ikke». For meg oppsummerer det veldig mye av det som er viktig å tenke på i situasjonen vi nå står oppi.

Det sier organisasjonsrådgiver Ingfrid Landsnes. Hun har spesialisert seg på og brenner for temaet digitalisering og endringsledelse. Landsnes tror ikke mange har problemer med å erkjenne at det går fort nå. Alle bedrifter, ikke bare de innen entreprenør, bygg og anlegg, må kaste seg på det digitale toget nå. Fordi det forlater perrongen i dette øyeblikk.

Mange tenker seg ikke om

Dessverre er det alt for mange ledere som bare hiver pengene sine på toget i stedet for å kjøpe billetter til de ansatte.

– Noen tenker for eksempel at «Nå må vi ha Microsoft Teams», uten at de vet at Teams bare er en liten del av Office365, en mye større programvarepakke. De tar ikke digitale valg ut fra sine behov, men ut fra det de leser eller ser andre gjør. Det er litt trist, sier Landsnes.

Torsdag 6. oktober vil Landsnes blant annet snakke om hvordan entreprenørbedrifter kan digitalisere på en sunn måte, under DETTE gratis webinaret fra Proplan.

Ingfrid Landsnes har lang og bred erfaring som leder og organisasjonsrådgiver med fokus på å hjelpe ledere til å oppnå resultater sammen med menneskene de har med seg.

– Jeg vil blant annet gå inn på viktigheten av det å ta seg tid til å vurdere egne behov, og erkjenne at det er menneskene du har med deg som faktisk må gjøre dette. De ansatte er nøkkelen til en endring som er helt nødvendig nå, sier hun.

I 2020 er det for eksempel så enkelt at ting som timeregistrering og rapportering er nødt til å være tilgjengelig på mobil. Du kan ikke forvente at en arbeider skal gå hjem etter endt arbeid for så å sette seg ned ved en PC eller med et papirskjema for å registrere arbeidet.

Utover det helt nødvendige, peker Landsnes også på mangfoldet av muligheter digitaliseringen gir. Samhold er en av dem. Som leder har du nå en unik mulighet til å skape tilhørighet på tvers av arbeidsplasser. Det handler bare om å benytte seg av den.

Prosessen kan virke overveldende

Men det er ikke til å stikke under en stol at det å skifte ut systemer for mange kan virke tungt, tidkrevende og dyrt. Det vet Linn Beate Alfheim alt om. Hun er Visma.net-konsulent i Proplan, og hjelper daglig kunder gjennom denne typen prosesser.

– Jeg har full forståelse for at det å investere i noe du kanskje aldri har sett før kan føles skummelt. Men det handler om å ha tillit til de som kan dette, på samme måte som kundene deres har det til dere. Vi kan ingenting om å bygge hus, men vi kan alt om å styre et riktig økonomisystem til riktig bedrift, sier Alfheim.

Hun forklarer at Proplans innstilling er at de ikke bare er der for å selge et system, men for å være en trygg hånd å holde i gjennom hele prosessen. Også i etterkant – det er jo ofte da de fleste spørsmålene dukker opp.

Under webinaret 6. oktober vil Linn Beate vise deg noe av funksjonaliteten og verdiskapningen et godt ERP-system kan ha for din entreprenørbedrift.

Linn Beate Alfheim er en del av Visma.nets trainee-program. Hun brenner for en fremtid i skyen, som hun så fint oppsummerer det på LinkedIn-profilen sin.

– Visma.net er et stort og fleksibelt program. Mulighetene er enorme. Det er ikke lært på en uke – selv om systemet er brukervennlig og minimerer risikoen for feilføringer. Men det er viktig å investere tid i å lære det seg skikkelig, sier Alfheim.

Hun understreker at mange er redde for at de må skrote de eksisterende, velfungerende systemene de bruker i dag. Det er ikke alltid tilfellet. Proplan har spesialisert seg på integrasjoner, og er opptatt av at alle gode systemer skal kunne brukes – så lenge de snakker sammen.

Proplans konsulenter har vært gjennom denne type prosesser mange ganger, og vet hvilke smerter og utfordringer bedriftene ofte kjenner på. Derfor har de gjennomarbeidede rutiner for planlegging av leveranse og overtakelse.

– Under webinaret kommer vi til å vise hvordan et ERP-system fungerer, sett fra ulike roller i entreprenørbransjen. Vi vil simulere caser og hvordan vi løser dem. Målet er å gi deg et godt inntrykk av fordelene det å komme seg «opp i skyen» har – enten bedriften er klar nå eller ønsker å forberede seg, sier Alfheim.

Webinaret starter klokken 09.00 torsdag 6. oktober, og varer i underkant av tre timer.
Sikre din plass nå!