Lesetid: 3 minutter

Planlegger du å gi en gave til dine ansatte? Det er hyggelig, men ikke glem at det er flere føringer du som leder må være klar over! Proplan Regnskap har oppsummert de viktigste punktene som det kan være smart å ha i mente.

Blomster en populær gave, både å gi og få. Hvorvidt dette er skattepliktig eller ikke, kommer an på pris. Kombinert med noen skjønnsmessige vurderinger.

Beløpsgrensen er doblet

I skatteåret 2019 kan «andre gaver» (en typisk sommer- eller julegave) gis skattefritt opp til 2 000 kroner. Dette er en dobling fra fjoråret. Arbeidsgiver kan også kreve skattemessig fradrag for hele kostnaden. Ved gaver over 2 000 kroner må arbeidstaker selv skatte for overskytende beløp.

Lovløse likvider

Det er ikke lov å gi kontanter (dette være seg både «pengepenger», men også digitale penger overført via Vipps). Dette utløser skatteplikt. Det du kan gi er gavekort som ikke kan veksles inn i kontanter. Dette er unntaket fra regelen, og ditt beste alternativ til kontanter. Det er dermed ikke like likvid, men det finnes mange gavekort som er både universelle, og raske å både kjøpe og benytte. Tips: Husk å sjekke varigheten på gavekortet du gir, her er det store variasjoner.

Visste du at nordmenn glemmer gavekort for over 2,5 milliarder, årlig?

Kilde: TV2

Alle skal få

Det finnes også føringer for gave til kunde- og forretningsforbindelser. Her er maksbeløpet satt til 260 kroner. Dette gir rom for både juleblomst, fin sjokolade eller noe godt i glasset. Merk at denne regelen også får konsekvenser andre veien. Mottar du som ansatt gave av betydelig sum fra kunde- og forretningsforbindelser,  faller dette under kategorien «andre gaver».  Eksempel: Kunde X gir deg en sparkesykkel til verdi av 1 500 kroner. Da kan du motta gaver (eksempelvis julegaver fra bedriften) til verdi av 500 kroner, før du må skatte av overskytende beløp.

Andre gaver

Det finnes også tydelige føringer på andre gaver som gis. Størrelsen på beløpet defineres av anledningen.

Lang tjenestetid

Gjelder første gang ved
20 års tjenestetid,
deretter hvert tiende år

kr 8000,-

Bedriften har eksistert
i 25 år (eller antall
delelig med 25*)

kr 4000,-

*50, 75, 100, etc år

Giftemål, eller jubileum
fra og med fylte 50
(deretter hvert tiende år)

kr 4 000,-

Går av med pensjon,
eller slutter etter minst
10 år i bedriften

kr 4000,-

Andre gaver*
(f.eks julegave, sommergave o.l)

kr 2000,-

*Denne summen inkluderer også barselsgave,
sommergave, o.l som ikke er bagatellmessig

Bagatellmessige
gaver som
blomst, rimelig vinflaske, o.l

Skattefritt

Hva er bagatellmessig?

Definisjonen av «bagatellmessig» er et spørsmål uten to streker under svaret. Dette da Skatteetaten unngår å oppgi et konkret kronebeløp, og det er opp til den enkelte å vurdere hva som er et rimelig beløp å bruke på blomster, sjokolade o.l. Av erfaring vet vi at det ofte er geografiske forskjeller som gjør definisjonen enda mer abstrakt, om mulig. Eksempelvis er rogalendinger kjent for å gi dyrere blomsterbuketter, enn en østlending. Bransjen til bedriften kan også være avgjørende for hva som defineres som en «rimelig vinflaske».

Unntaket fra regelen

Samlebetegnelsen «andre gaver» har som nevnt et tak på 2 000 kroner. For at gaven skal være skattefri, må det være en generell gaveordning, som gjelder alle ansatte i bedriften. Det betyr at alle ansatte må få den samme julegaven, eller det samme beløpet ved barsel o.l. Alle individuelle gaver er skattepliktig. Unntaket fra regelen er når gaven kommer fra de ansatte selv. Dette vil alltid være skattefritt.

Brenner du inne med spørsmål rundt håndtering av skatt? Vi vet at dette kan være komplekst, og deler gjerne av vår kompetanse.

Snakk om skatt