Lesetid: 3 minutter

SaaS er mer populært enn noen gang og nevnes ofte i forbindelse med digitalisering, men hva betyr dette egentlig og finnes det fallgruver man burde kjenne til?

Dette er Saas

SaaS betyr «Software as a service» og er en måte å utvikle, drifte og selge en applikasjon. I stedet for en tradisjonell installasjon av programvare på egen PC får man tilgang via en nettleser hvor alt er ferdig satt opp fra leverandør. Som sluttkunde har man altså ikke noe ansvar for at programvaren er tilgjengelig, oppdatert og sikker, det er det applikasjonsleverandør som sørger for. Alt man selv egentlig er ansvarlig for er tilgang til Internett.

Det er ikke Saas

Alternativet til SaaS er den mer tradisjonelle veien gjennom å installere serverbasert programvare i sitt eget datasenter i «kjelleren» og klient programvare på brukernes PC. De siste årene har det blitt mer populært å benytte felles datasenter driftet hos en ASP (Application Service Provider) leverandør eller benytte en global leverandør av datasenter som for eksempel Microsoft Azure eller AWS (Amazon Web Services). I alle disse tilfellene er man i mindre eller større grad selv ansvarlig for underliggende infrastruktur, sikkerhet og programvare, men selve applikasjonen er man i alle disse scenariene selv ansvarlig for.

For kunden medfører SaaS en vesentlig enklere IT hverdag og meget god kostnadskontroll

Tor Ommund LjoslandDaglig leder for Proplan Utvikling

Hvorfor Saas

Applikasjonsleverandører vil ha mange fordeler med å benytte SaaS-modellen. For utviklerne deres er det enklere å vedlikeholde alle kundene samtidig og kun ha en gjeldende versjon. Videre vil abonnementsmodellen sikre fremtidig inntekt. Leverandører kan derfor fortsette med utvikling av programvaren selv etter at «alle» kundene har kjøpt, og bedre planlegge for fremtidige utviklingsløp for applikasjonen. For kunden medfører SaaS en vesentlig enklere IT hverdag og meget god kostnadskontroll. Man trenger kun Internett, og betalingsmodellen gir deg mulighet til å betale for akkurat de brukere man trenger i den perioden man trenger applikasjonen. En såkalt «pay as you go» modell i motsetning til tradisjonelt store investeringer for å komme i gang med ny programvare.

Utfordringen med Saas

Utfordringene for mange vil være at i en SaaS verden lever applikasjonen isolert som en egen sky i motsetning til den mer tradisjonelle modellen hvor man har alle applikasjoner installert på samme sky og da typisk innenfor samme brannmur. Man bør derfor være nøye med kartlegging av tekniske integrasjoner og brukernes prosesser før man innfører, eller velger gå fra tradisjonell server-klient basert applikasjoner, til fullverdige SaaS applikasjoner. I Proplan har vi jobbet med dette området i lang tid og har god erfaring med kartlegging av integrasjoner og de prosesser bedriften har. Dette kombinert med god teknisk kompetanse og lang erfaring innen integrasjoner gjør oss til en verdifull partner når bedrifter skal i gang med modernisering av deres applikasjonsportefølje.

Kontakt oss gjerne for å lære mer om vår kompetanse innen integrasjoner og de muligheter en god SaaS strategi gir bedriften!