Øystein i Easee i stuen

Øystein Solberg, Head of Business Optimization i Easee

Det er få selskap som har vokst så raskt som det Easee har gjort. Siden oppstart i 2018 har de vokst til over 500 ansatte, med lager i flere europeisk land. Det er i stor grad takket være systemene, ifølge Øystein Solberg, Head of Business Optimization i Easee. Det er nemlig Visma.net ERP sitt åpne API som gjorde at Easee kunne skalere.

– Systemene skal gjøre akkurat det de trenger for at vi skal gjøre det vi er best på. Og det skal være det beste systemet til å gjøre nettopp det. Med Visma.net ERP har vi et system som integreres med våre andre løsninger, og slik dekkes våre konkrete behov.

– API-first tilnærmingen til Visma er essensiell for oss. Vi har mange systemer som er koblet sammen, og da er det ekstremt viktig med APIer som støtter.

 

Visma integrasjoner utviklet av Proplan

For Easee er ikke systemer en nødvendig onde. Det er en prioritet. Med integrasjoner som støtter drop-shipment, fakturamatch, og håndterminaler som går på kryss og tvers av klienter, har de kunnet ekspandere ut i Europa. Og det beste? Alle ordre flyter gjennom ERP-basen i Norge.

– API-first tilnærmingen til Visma er essensiell for oss. Vi har mange systemer som er koblet sammen, og da er det ekstremt viktig med APIer som støtter, sier Solberg.

Det er Proplan som har utviklet flere av integrasjonene Easee bruker.

De har vært en viktig samarbeidspartner i flere år, og brukes mer til strategisk planlegging enn support. Det er åpen dialog frem og tilbake, og partneren slippes tidlig inn i hva som skjer i Easee.

– Vi lar dem vite alt det de trenger å vite for å gjøre gode valg for oss. Noen av integrasjonene har vi brukt masse tid og penger på, men uten dem måtte vi ha dobbeltpunchet ordrene til flere klienter.

– I Norge har vi en tendens til å kjøpe ERP-systemer som er så avansert som mulig. Det er unødvendig å betale skjorta og frakken for et system hvis du kun skal bruke 2% av funksjonaliteten.

 

Avgjørende med riktig ERP-system

Bil som lader EaseeSolberg trekker frem behovet for et realistisk syn på egen virksomhet. Selv definerer han transaksjonsdelen av forretningsmodellen til Easee som nokså enkel. Ladere blir produsert, kjøpt inn til lageret, og til slutt sendt ut. Ved å forenkle behovene til egen virksomhet er det lettere å finne et system som ikke er for avansert.

– I Norge har vi en tendens til å kjøpe ERP-systemer som er så avansert som mulig. Det er unødvendig å betale skjorta og frakken for et system hvis du kun skal bruke 2% av funksjonaliteten. Finner du det rette nivået, finner du systemet som passer for deg.

Easee blir større for hver dag som går, og forretningsmodellen vokser seg stadig mer avansert. Hva betyr dette for Visma.net ERP?

– Vi kommer til å finne et system eller en modul som kan ta seg av de nye behovene, og koble det til Visma.net ERP. Slik kan vi fortsette å mate systemet med det det trenger av data for fakturering.

Visma.net ERP er Norges råeste system i skyen.

Uaktuelt å jobbe annet enn skybasert

Linn hos Easee ute i naturen

Linn Beate Alfheim, Business System Analyst i Easee

Det er en selvfølge å jobbe skybasert i Easee. Jordbaserte systemer er uaktuelle, blant annet på grunn av bedriftskultuen. Fleksibilitet er en kjerneverdi. i Easee jobber du der du selv mener at du jobber best, uansett hvor i verden det måtte være.

Linn Beate Alfheim jobber som Business System Analyst i Easee
Hun jobber i dag fra Singapore, hvor hun har bodd i et par måneder. Tidligere hadde hun jobbet med Easee via Proplan, men i fjor gjennomførte hun en permanent overgang til det Stavanger-baserte selskapet.

Det er stor verdi i å jobbe skybasert og å ha et system med åpent API. Alfheim trekker også frem hvor befriende det er å jobbe i et selskap som er såpass automatisert som det Easee er. Det er minimalt med manuelt arbeid. Leveranser beregnes automatisk basert på datoer, og fakturaer lages automatisk når det er fullført. Det er alt som skal til, og så er ordren klar.

– Jeg har aldri vært borti et selskap som er såpass automatisert som det Easee er. Det er en bevisst strategi at vi skal ha så få klikk som mulig i systemene våres. Det som kan flyte, skal flyte. Det er viktig for mentaliteten til selskapet.

– Du kan ikke ha en situasjon hvor de som skal jobbe i systemet hver eneste dag ikke har hatt noe å si.

 

En konstant endringsprosess

For å skape eierskap og engasjement rundt utviklingen av selskapet, er det menneskene som jobber med systemene som avgjør hvilket system de velger. Alle ideer blir tatt til vurdering, og det stilles krav til å søke forbedring.

– Når man snakker om endringsprosesser, er vi himla heldige her i Easee. Vi er unge og rebellske. Det er en ekstrem vilje og åpenhet for endring. Det er et krav til oss om at vi ikke skal si “men slik har vi alltid gjort det!”, forteller Solberg.

Alfheim har samme oppfatning. I motsetning til andre selskap, kan alle komme med ideer til forbedring i Easee. En god ide er en god ide, uavhengig av alder eller ansiennitet.

– Alt starter med de som skal jobbe i systemet. Du kan ikke ha en situasjon hvor de som skal jobbe i systemet hver eneste dag ikke har hatt noe å si, avslutter Alfheim.

 

Om Easee

Easee har som mål å forme fremtidens strømnett. De produserer og leverer ladeløsninger for elbiler til Norge og Europa. Selskapet ble ble etablert av tre norske gründere i 2018, og har siden vokst til å være over 500 ansatte. I tillegg til å ladeløsningene, er Easee kjent for sin bedriftskultur. Mennesket er i fokus, og du jobber slik du selv mener at du jobber best. Med skybaserte system kan de gjøre nettopp det – og jobbe fra der de selv vil.

Bli bedre kjent med Easee

Originalartikkelen er publisert av Visma.