Lesetid: 4 minutter

Det hjelper ikke ha brannmur og antivirus om du slipper svindlerne inn bakdøren. Slik unngår du å gå i fella.

Se for deg at du skal reise på en deilig, velfortjent ferie. Det er midt i fellesferien, og du vet at dette er høysesong for innbrudd i hjem. Så hva gjør du før du reiser? Du påser at alle vinduer og dører er lukket og låst, og setter på alarmen. 

Lykkelig og fornøyd går du bortover gaten – men på veien møter du en mann som stopper deg. Han sier han er en rørlegger og at kan renovere badet ditt gratis mens du er på ferie. 

Det eneste du trenger å gjøre er å gi ham nøkkelen til huset og koden til alarmen. Hva gjør du?

Se for deg at du mottar en e-post der det står du har vunnet en konkurranse du deltok i på Facebook. Du har blitt trukket ut som den heldige vinneren av 10 000 skattefrie kroner. Du kan ikke huske at du har meldt deg på noe konkurranse, men er jo støtt og stadig inne på Facebook og liker ulike innlegg og sider.

Muligheten for at du meldte deg på en «likerklikk»-konkurranse uten å tenke så veldig over det, er til stede. Du leser videre i e-posten. 

For å motta premien må du registrere dine personopplysninger via en lenke. Hva gjør du?

Du ville ikke gitt bort nøkkelen din

Moderne og gode systemer, enten det er ERP, personal eller noe helt annet, har i dag veldig god sikkerhet innbygget i programvaren. I tillegg har du kanskje både antivirusprogram og brannmur på datamaskinen din.

Det er vel og bra. Men du kan ha så gode låser og så avansert alarmsystem du bare vil – det hjelper lite om du gir bort nøkkelen eller alarmkoden til huset ditt.

Hyppigheten av forsøk på cyberangrep er økende, og de kriminelle finner stadig nye måter å svindle på. Det betyr at vi brukere må være  årvåkne når det kommer til hvordan vi behandler informasjonen våre digitalt.

Svindlerne blir smartere og smartere. Da må vi også bli det! (Illustrasjonsfoto: Adobe Stock)

Her er sju gode råd du bør prøve å etterleve for å unngå å gå i fella:

1. Sterkt passord

Sett et sterkt passord som ingen kan gjette seg frem til. Bruk store og små bokstaver om en annen, og inkluder tall og gjerne spesialtegn i kombinasjonen. Det er også viktig å nevne at du ikke bør bruke det samme passordet alle steder.  

2. Tofaktorautentisering

Om mulig, benytt tofaktorautentisering ved innlogging på ulike system og nettsted. Dette vil si at du for eksempel må taste inn en kode du får tilsendt på SMS i tillegg til passordet ditt. På denne måten sikrer du tilgangene dine ytterligere. 

3. Oppdatert software

Hold antivirus og brannmurer oppdatert slik at du alltid er beskyttet.

LES OGSÅ: Fått mail fra sjefen om en regning som må betales? Da bør varsellampene blinke

4. Sosiale medier

Vurder om du skal legge inn restriksjoner på dine private kontoer hos sosiale medier. Jo mindre du deler på åpen profil, jo mindre vil uønskede ha mulighet til å finne ut om deg.

5. Kryptovaluta

Blir du bedt om å betale i kryptovaluta, for eksempel Bitcoin, er sannsynligheten for at denne handelen ikke er legitim, ganske stor. Kryptovaluta har nemlig den egenskapen at du ikke kan spore transaksjonene, noe som gjør det veldig gunstig å bruke i kriminell sammenheng.

6. Innloggingsinformasjon

Aldri del innloggingsinformasjon – en seriøs aktør vil aldri be om dette. Det samme gjelder annen form for sensitiv informasjon som kontonummer, personnummer og lignende. Dette bør aldri sendes gjennom åpne kanaler. 

7. Tilsendte lenker

Vær forsiktig med å klikke på lenker du får tilsendt, da dette kan føre til at du laster ned virus og lignende uten at du er klar over det. Kjenner du den som har sendt deg lenken, spør hva dette dreier seg om. Kanskje er det ikke den personen som har sendt meldingen i utgangspunktet?

Det viktigste er uansett at vi alle sammen følger med på hva som skjer rundt oss, og har en liten dose sunn skepsis med oss når vi beveger oss i den digitale verdenen.

Husk at er et tilbud for godt til å være sant så er det som regel nettopp det.

Vær observant – og gi ikke bort husnøkkelen til noen.

Artikkelforfatteren

Janette Hansen

Visma.net-trainee med mastergrad i økonomi. Hun er i tillegg over snittet god i karate og fransk. Snakk om multitalent!