Slik gir du julegaver til ansatte i 2019

By 01/11/2019 november 12th, 2019 Blogg, Regnskap
3 minutter

Selv julenissen har noen kjøreregler å forhold seg til. Er du trygg på praksisen rundt julegaver til de ansatte? Vi har laget en kortfattet oppsummering av hva du som leder (og julenisse) må være klar over.

Beløpsgrensen er doblet

I skatteåret 2019 kan «andre gaver» (typisk julegave) gis skattefritt opp til 2 000 kroner. Dette er en dobling fra fjoråret. Arbeidsgiver kan også kreve skattemessig fradrag for hele kostnaden. Ved gaver over 2 000 kroner må arbeidstaker selv skatte for overskytende beløp.

Lovløse likvider

Det er ikke lov å gi kontanter, men man kan gi gavekort som ikke kan veksles inn i kontanter. Dette er standard for de fleste gavekort. Tips: Husk å sjekk varigheten på gavekortet du gir, her er det store variasjoner.

Visste du at nordmenn glemmer gavekort for over 2,5 milliarder, årlig?

Kilde: TV2

Alle skal få

Det finnes også føringer for gave til kunde- og forretningsforbindelser. Her er maksbeløpet satt til 260 kroner. Dette gir rom for både juleblomst, fin sjokolade eller noe godt til glasset. Merk at denne regelen får også konsekvenser andre veien. Mottar du som ansatt gave av betydelig sum fra kunde- og forretningsforbindelser,  faller dette under kategorien «andre gaver».  Eksempel: Kunde X gir deg en sparkesykkel til verdi av 1 500 kroner. Da kan du motta gaver (eksempelvis julegaver fra bedriften) til verdi av 500 kroner, før du må skatte av overskytende beløp.

Andre gaver

Det finnes også tydelige føringer på gaver som gis resten av året. Størrelsen på beløpet defineres av anledningen.

Lang tjenestetid

Gjelder første gang ved
20 års tjenestetid,
deretter hvert tiende år

kr 8000,-

Bedriften har eksistert
i 25 år (eller antall
delelig med 25*)

kr 4000,-

*50, 75, 100, etc år

Giftemål, eller jubileum
fra og med fylte 50
(deretter hvert tiende år)

kr 4 000,-

Går av med pensjon,
eller slutter etter minst
10 år i bedriften

kr 4000,-

Andre gaver*
(f.eks julegave)

kr 2000,-

*Denne summen inkluderer også barselsgave,
sommergave, o.l som ikke er bagatellmessig

Bagatellmessige
gaver som
blomst, rimelig vinflaske, o.l

Skattefritt

Hva er bagatellmessig?

Definisjonen av «bagatellmessig» er et spørsmål uten to streker. Dette da Skatteetaten unngår å oppgi et konkret kronebeløp, og det er opp til den enkelte å vurdere hva som er ett hensiktsmessig beløp på blomster, sjokolade o.l. Av erfaring vet vi at det ofte er geografiske forskjeller som gjøre definisjonen enda mer abstrakt. Eksempelvis er Rogalendinger kjent for å gi dyrere blomsterbuketter, enn en Østlending. Bransjen til bedriften kan også være avgjørende for hva som defineres som en «rimelig vinflaske».

Unntaket fra regelen

Samlebetegnelsen «andre gaver» har som nevnt et tak 2 000 kroner. For at gaven skal være skattefri må det være en generell gaveordning i bedriften, som gjelder alle ansatte. Eksempelvis må alle få den samme julegaven, eller det samme beløpet ved barsel o.l. Individuelle gaver er skattepliktig. Unntaket fra regelen er når gaven kommer fra de ansatte selv. Dette vil alltid være skattefritt.

Brenner du inne med spørsmål rundt håndtering av skatt? Vi vet at dette kan være kompleks, og deler gjerne av vår kompetanse.

Snakk om skatt