Høglund byttet ut Visma Global og teknisk gjeld med Business NXT

Det er høst, 2023. Hos Høglund i Tønsberg kjører de på gammel ERP-løsning som må fases ut. Raskt.

ERP
2 ansatte i Høglund står på en brygge med ryggen til kamera og ser ut på et skip som kommer mot dem. De har hvite hjelmer og t-skjorter med Høglund logo på
De er på jakt etter en skybasert løsning som ivaretar behovene for fleksibilitet og funksjonalitet for hele organisasjonen. Og som sørger for en naturlig kobling mellom selskapets prosesser og operasjoner. Løsningen, Business NXT, finner de i samarbeid med Proplan.

ERP-systemet som skal byttes ut er den gamle, utgående on-premise løsningen Visma Global. Høglund mangler dokumentsenter, mye håndteres ved hjelp av Excel og manuelle prosesser skulle vært erstattet med mer automatikk. De ønsker en moderne totalitet på ERP-fronten.

Etter tidligere å ha igangsatt en omfattende endring på ERP som ble kansellert, er de nå opptatt av å finne en effektiv måte å komme i mål på.

For Høglund handler det om teamarbeid, og nøkkelen til suksess er tett involvering av ansatte i supply chain og finans. Fra A-Å. For å løfte bedriften over på ny, skybasert og funksjonell plattform.

De blir enige om å gjøre det enkelt: Få alt opp og gå først. Deretter bygge ut med flere funksjoner.

Høglund AS

Høglund har siden 1993 levert helintegrert automasjonsteknologi til det maritime markedet og har kunder over hele verden. Deres visjon er å utvide skipenes ytelser gjennom avansert automatisering.

Logoen til Høglund der firmanavnet er skrevet med hvite bokstaver etterfulgt av en blå tegnet bølge

Valgte Proplan som Business NXT leverandør

Proplan var godt kjent for Høglund, som leverandør på lønnssystemet Payroll og timeregistreringssystemet Proplan Time. De opplevde god tilgjengelighet på ressurser og var på fornavn med Proplans konsulenter. Det var derfor naturlig å vende seg hit for å finne veien videre.

Vi vurderte andre systemer og leverandører også, men den tydelige anbefalingen og retningen fra Proplan, i tillegg til pris, funksjonalitet og hvor raskt vi kunne komme opp og gå med Business NXT, gjorde valget enkelt.

Anders Årdahl, CFO i Høglund AS, smilende mann med lyst hår og skjegg som holder en kaffekopp i hånden
Anders Årdahl
CFO i Høglund AS

Hos Høglund var implementering av Compello, for digital fakturahåndtering, allerede i gang. Og gjennom gode møter med Key Account Manager Gisle Andreassen og teamleder for konsulentene, Hjalmar Nergaard, kom de frem til at kombinasjonen Compello og Business NXT, Vismas nyeste skybasert ERP-system, ville gi den beste løsningen.

Business NXT har, i motsetning til det standardiserte ERP-systemet Visma net ERP, tilgang til alle moduler, mulighet for større grad av tilpasninger, oppsett av egne skjermbilder og er tilrettelagt for et høyere transaksjonsvolum.

På grunn av kompleksiteten hos Høglund, var tilpasningsmulighetene til Business NXT avgjørende for anbefalingen og valget av system.

Les også: Hva er forskjellen på Visma net ERP og Business NXT?

Høglund måtte forenkle for å komme videre

Hos Høglund sammenligner de ERP-prosjektet med husbygging.

I slike prosesser er det ofte lett at mange har meninger om både husmodell og rominndeling, og at en dermed aldri kommer helt i mål. Prosjektteamet var tydelige på at de først måtte bygge et hus med det grunnleggende på plass. Så fikk boblebad, hagestue og andre «nice-to-have»-funksjoner vente.

Det viste seg å være en smart strategi. Huset nærmer seg ferdigbygd, og de ser for seg at de etter hvert vil utvide.

Forventning og tillit til Proplan

"Proplan er vår partner med alt som har med ERP og støttesystemer å gjøre," sier CFO Anders Årdahl. "De finner de rette systemene for oss, det har vi ikke kontroll på selv. Per i dag har vi Payroll, Proplan HRM, Proplan Time, Business NXT, OneStop Reporting og Compello."

"Vi er utrolig fornøyde med tydeligheten til Proplan, veiledningen vi får og menneskene som jobber der. Proplan har helt fra starten hatt et ønske om å forstå hvem vi er, hva vi driver med og hvilke behov vi har," forteller han.

Høglund opplever at Proplan har utfordret dem på en positiv måte, særlig i oppstartsfasen i forhold til hvordan de jobbet og arbeidsprosessene deres. Dermed ble det viktige grunnlaget lagt for å få på plass akkurat den løsningen de trenger, verken mer eller mindre.

Fagkonsulent Chau Thai har vært en svært viktig bidragsyter på alt som går på logistikk, forteller Anders, mens rådgiver Thomas Leistad tok styringen på regnskapsbiten.

Anders Årdahl, CFO i Høglund AS, smilende mann med lyst hår og skjegg som holder en kaffekopp i hånden
Anders Årdahl, CFO i Høglund AS

"Kombinasjonen av kunnskapen til disse to har vært svært nyttig, jeg er ikke i tvil om at menneskene som har vært involvert i prosjektet fra Proplans side har spilt en stor rolle for oss," sier Anders.

Den nye hverdagen

Kontroll på prosjektene og logistikken er avgjørende for Høglund, som leverandør av automasjonsløsninger til båter hos store, ofte internasjonale, kunder. Deler skal kjøpes og plukkes, komponenter skal monteres og sendes av gårde, og system skal installeres. På riktig sted. Til riktig tid.

Da er det en kjempefordel at Business NXT leveres med rapporteringsløsningen OneStop Reporting.

Høglund byttet ut Excel med OneStop Reporting

Og dermed fått en løsning som gir livedata på prosjektene.

Prosjektledere kjører nemlig forecast, budsjetter, oppfølging og rapportering i OneStop der de følger prosjektene og endringene over tid og enkelt kan følge med på status, faktura, innbetalinger, varepartier som er kjøpt inn, endringer som skjer. Det gir en helt annen kontroll enn tidligere.

OneStop-guru hos Proplan, seniorkonsulent Carl Kaspar Strømme, har spilt en stor rolle her.

Høglund får i OneStop god kontroll på prosjekter og prosjektoppfølging. Det har vært veldig kult å jobbe med dem og bidra til at de får en mye bedre oversikt og mer effektiv arbeidshverdag.

Fagkonsulent i Proplan, Carl Kaspar Strømme, blid mann med kort hår og blå skjorte som smiler mot kamera
Carl Kaspar Strømme
Seniorkonsulent i Proplan AS

Carl Kaspar syns det er utrolig gøy å jobbe med Anders, som vet hva han vil.

"Vi jobber mens vi prater," forteller Carl Kaspar. "Anders peker på tallene og jeg fikser det på direkten. Rett og slett workshops med live feilretting og bygging. Det er en veldig effektiv måte å jobbe på, som jeg tror vi begge liker veldig godt," sier han.

Anders er enig.

"Jeg gleder meg til reisen videre med Proplan. Samarbeidet er utrolig godt, dialogen og kommunikasjonen fungerer. Jeg er spent på veien videre. Særlig siden Proplan er flinke på å stille forventninger tilbake også. Det går begge veier. Det tror jeg er nøkkelen til suksess," avslutter han.

Vil du vite mer? Send inn skjemaet så tar vi kontakt!

Ved å sende inn skjemaet bekrefter jeg at jeg har lest og godtatt Proplans Personvernerklæring.

Du kan også ringe eller sende oss en e-post