Til deg som vet at SAF-T ikke bare er noe du drikker

By 15/11/2019 november 20th, 2019 Blogg, Regnskap
2 minutter

Ved årsskiftet innføres det et nytt standardformat for utveksling av regnskapsdata. Prosessen rundt bokettersyn og oversendelse av regnskapsmateriale digitaliseres, og permene har omsider utspilt sin rolle.

SAF-T

Dette må du vite

Kravet er kun pliktig for bedrifter med over 5 millioner kroner i omsetning.
Dette med mindre du allerede har bokførte opplysninger elektronisk tilgjengelig.
SAF-T (Standard Audit File-Tax) er et filformat, som staten ønsker informasjonen tilsendt i.

Dette er den praktiske forskjellen

SAF-T gjør det enklere å utføre interne kontroller, samt analyser og deling av data med andre.
Det blir vesentlig enklere å tilfredsstille oppbevaringsplikten, og permene blir (e-n-d-e-l-i-g) overflødige. Systemleverandør (eksempelvis Visma) må tilpasse regnskapssystemet slik at det støtter ny standard. Når det er gjort må noen gå inn å sette opp det tekniske. Denne noen kan være Proplan.

Dette innebærer den tekniske biten

SAF-T koder må ganske enkelt settes på hovedbokskontoene for å kunne ta ut en SAF-T rapport ved bokettersyn. I Visma Global håndteres dette ved å legge opp de riktige koblingene i hovedbok, og en kan kjøre en rutine som setter opp koblingen til norsk standard på hovedbok. SAF-T formatet krever at man har Visma Global versjon 14.10 eller nyere, og at kunder og leverandører må ha registrert adresse (postnummer og poststed). Dette henter en enkelt ut via Bizweb. Samme prosedyre gjelder for Visma Business og SAF-T formatet krever at man har versjon 13.10.3 eller nyere. Bruker du Visma.net ERP skjer alle oppdateringer automatisk slik at du kan tenke på noe helt annet. Bringebærsaft for eksempel.

Proplan hjelper deg

Synes dere dette hørtes komplisert ut? Eller ønsker dere like greit å gi oppgaven til noen som allerede har dette i fingerspissene? Proplan hjelper hundrevis av kunder, og vi fikser gjerne jobben for dere også. Rent praktisk betyr dette at vi kjører rutinen som setter opp koblingen i henhold til norsk standard. Du som kunde må fylle inn det som mangler, og se om det er noe som ikke passer. Vi hjelper deg å kjøre rutinen, og tilpasser kolonnene i tabelloppsettet slik at det blir enkelt å gjøre denne oppgaven.

Estimert tidsbruk er én konsulenttime. Denne oppgaven velter altså ingen lass, og skal være enkel å sette ut. Legg igjen kontaktinformasjonen din under, så hører du fra oss.